İşinizden En Doğru Şekilde Ayrılmanın 3 Aşaması

İşinizden En Doğru Şekilde Ayrılmanın 3 Aşaması

İş dünyasında son iki yılda yaşanan daralmanın etkisiyle bir çok şirket ücret artışlarında ve yan olanaklarda kesintilere gitti. Bazı firmalar değişen koşullara uyum sağlayabilmek için organizasyonlarını yeniden yapılandırmayı tercih etti.
Bu durum ekomomik koşullar iyileştiğinde, iş yaşamı eski temposuna döndüğünde, yeni iş fırsatlarının açılması ile birlikte bir çok profesyonelin iş arayışına gireceği yönünde bir ipucu olabilir.
İsteyerek ya da kendi isteğiniz dışında, her koşulda, işinizden profesyonelce, iyi hatırlanacak bir şekilde ayrılmak isterseniz bazı temel kuralları izleyebilirsiniz.
İşte size en doğru şekilde işten ayrılmanın 3 aşaması:
A)   Şirketinize Haber Vermeden Önce
1)    En önemlisi durumu herhangi birine bildirmeden önce, yazılı teklif mutlaka elinizde olsun. Herşeyin gönlünüzce olduğundan, yeni işinizin içinize sineceğinden emin olun.
2)    İşlerinizi toparlamaya başlayın. Devam eden sorumluluklarınızla ilgili bilgileri herkesin anlayabileceği şekilde organize edin. Yarım kalan projelerinizi derli toplu hale getirin. Kimsenin arkanızdan dokümanlar, dosyalar, e-mail’ler arasında kaybolmasını istemezsiniz.
3)    Kişisel yaşamınıza dair elektronik dosyalarınızı silin. Bilgisayarınızdaki aile resimlerinizi, mp3 ya da video kayıtlarınızı, özel şifrelerinizi, dijital ortamdan temizleyin.
4)    Şirketinizin işten ayrılmayla ilgili prosedürlerini, politikalarını dikkatle okuyun. Birikmiş izniniz, ödenmemiş fazla mesainiz veya masrafınız var mı bir göz atın.
B)   Şirketinize Haber Verirken
1)    En önce yöneticinize bilgi verin. Yüzyüze ve görüşmenizin bölünmeyeceği bir ortamda bu bilgiyi aktarmanızda yarar var.
2)    Yöneticinizle, içinde bulunduğunuz durum ne olursa olsun, iyi ayrılmaya çalışın. Şirketinizle ilişkiniz kesildiğinde eski yöneticiniz sizin network’ünüz haline gelir. Network iş yaşamındaki tüm profesyoneller için çok çok çok değerlidir.
3)    Yerinize gelecek kişiye yardımcı olabileceğinizi, geçiş dönemini kolaylaştırabileceğinizi şirketinize iletin. Yüksek ihtimalle yöneticileriniz gizlilik açısından bunu tercih etmeyecektir. Yine de sizin yardım teklif etmeniz şık bir yaklaşım olur.
4)    İhbar sürelerine uymak yasal bir zorunluluk. Bazı şirketler bu süreleri her koşulda uyguluyor. Yöneticileriniz sizden, şirketteki kıdeminiz paralelinde, 4, 6 ya da 8 haftalık sürelere uymanızı isterse ve ilgili miktarı ödemek istemiyorsanız son güne dek çalışmaya hazır olun. Bu konuyla ilgili bir aksilikle karşılaşırsanız durumu kişiselleştirmeyin; yeni ufuklara yelken açtığınız bir dönemde moralinizi bozmayın.
C)   Şirketinize Haber Verdikten Sonra
1)   Formal bir istifa mektubu yazın. Olumlu bir – iki cümle eklemeye çalışın. Bir çok şeyi öğrenme olanağı bulmuş olabilirsiniz. İyi veya kötü yaşadığınız her şey tecrübedir. Şirketinize en azından bu nedenle teşekkür edebilirsiniz.
2)   Çalışma arkadaşlarınıza yeni işinizle ilgili gereğinden fazla bilgi vermeyin. Ayrıldığınız için ne kadar mutlu olduğunuzu bilmeleri, yeni işinizde elde edeceğiniz olağanüstü imkanları öğrenmeleri size bir şey sağlamaz.
3)   Yöneticilerinizden bir referans mektubu isteyin. Yeni geçeceğiniz işiniz için imza atmış bile olsanız ileride böyle bir yazıya ihtiyacınız olabilir.
4)   Masanızdan ayrıldığınız son ana dek işinizi en iyi şekilde yapmaya devam edin. Gerçek profesyonelliğin göstergesi budur. Bu küçük dünyamızda eski çalışma arkadaşlarınızla yeniden çalışma noktasına gelebilirsiniz.

One response to “İşinizden En Doğru Şekilde Ayrılmanın 3 Aşaması

  1. Sevgili Deniz. Kolay, basit, uygulanabilir yazılar için eline sağlık. Fatih 7k