Bir İş Görüşmesine Hazırlanmanın 4 Adımı

İşe alımcılar çok sayıda adayla mülakat yaparlar, az sayıda mülakata hazırlanmış adayla karşılaşırlar. Bir çok profesyonel, aday oldukları rolleri, katılma ihtimalleri olan şirketleri araştırmadan görüşmelere gelir.

Katılacağınız mülakatta daha rahat hissetmenizi sağlayacak birkaç basit hazırlık yapabilirsiniz. İşte size 4 örnek:

1.    Aday olduğunuz rolü ve şirketi araştırın:

Benzer bir pozisyondan geliyor olsanız bile aday olduğunuz rolün ilgili şirketteki sorumluluklarını araştırmanızda yarar var. Söz konusu firma ve görev hakkında pek bir fikri olmayan adaylar mülakatlarda her zaman kötü görünür. Telefonla network’ünüzden ya da internet üzerinden biraz bilgi edinmek en fazla 15 dakikanızı alır.

2.    Gelebilecek sorulara hazırlanın:

Daha önceki mülakat deneyimlerinizi hatırlayın; görüşmenize vesile olacak pozisyonu düşünün. Ne tip sorular gelmişti? / Ne tip sorular gelebilir? Vereceğiniz cevapları düşünün. Gerekirse not alarak hazırlanın. Etkili cevaplar vermenin, kendinizi hazır hissetmenin bir adımı budur.

3.    Görev tanımını anlamaya çalışın:

İlgili pozisyona ilan yoluyla başvurduysanız ve ilanda bir görev tanımı metni yer alıyorsa işiniz kolay. İlan metninde yer alan bilgilerle deneyimlerinizi ve becerilerinizi kıyaslayın. Ne katkı sağlayabileceğinizi düşünün. Bunun farkında olmanız, cevaplarınızda yaratacağınız katma değeri ön plana çıkarmanızı kolaylaştırabilir.

4.    Mülakatın sonunda doğru soruları sorun:

İyi geçen bir mülakatın sonunda garip sorular yöneltip bir çuval inciri batırmak istemezsiniz. Görüşme sonunda “sorunuz var mı?” sorusuyla karşılaştığınızda kem küm etmemek ya da heyecanlanıp tuhaf sorular sormamak için mutlaka bir iki makul soru düşünün.

Mülakat performansınızı geliştirme yolunda ilk girişiminiz bu 4 adımı izlemek olabilir.

2 responses to “Bir İş Görüşmesine Hazırlanmanın 4 Adımı

  1. Deniz Bey,
    Güzel yazmışsınız da karşımızdaki mülakat yapan kişi bizim işimizin detayını doğru anlayabiliyor mu, yaptığımız işi doğru değerlendirebiliyor mu?

    • Emel Hanım, görüşmelerde davranışsal yönleri İK profesyonellerinin, teknik yönleri ilgili birimin yöneticilerinin sorgulaması gerekir. Sonrasında ortak bir değerlendirme yapabilirler. En sağlıklı yol budur.