Adayların İşverenlerle İlgili 5 Şikayeti

Adayların İşverenlerle İlgili 5 Şikayeti


Global finansal krizin etkileri yavaş yavaş azalmaya başlarken yeni iş fırsatları artacak gibi görünüyor. Şirketler kilit rollerde görevlendirmek üzere değerli çalışanları bünyelerine katmaya çalışacak.

Firmalar işe almaya çalıştıkları profesyonelleri işe alım süreçlerinde hayal kırıklığına uğratabiliyor. Bu nedenle bir çok şirketin işe alabileceği önemli isimleri kendinden uzaklaştırdığı söylenebilir.
İşte size adayların, aday oldukları firmalarla ilgili şikayetlerine 5 örnek:
1-   Başvuruları mülakatlar sonrasında bile yanıtlamamak:
Adayların bir çoğu mülakatlara hazırlanarak gelir. Kimi şirketlerin web sayfalarını inceleyerek bilgi edinmeye çalışır, kimi gelebilecek mülakat sorularına hazırlanır. Bir çoğu mülakatlara katılabilmek için işlerinden izin alır. Bazıları görüşmeler için seyahat etmek zorunda kalır. Hal böyleyken mülakatlar sonrasında şirketlerden yanıt alabilirler mi? Çoğunlukla hayır!
Adaylar mülakatlardan sonra şirketlerden bir haber almayı bekler. Sessizlik ne kadar uzun sürerse aday o kadar huzursuz olur. Mevcut işlerinden memnun olan iyi adaylar bu sessizlik dönemlerinde süreçlerden çekilirler. Aslında kısa bir telefon görüşmesiyle ya da bir e-mail’le kişileri bilgilendirmek çok zor değildir.
2-   Ücret aralığı ile ilgili bilgi vermekten kaçınmak:
Bir çok şirket arayışında oldukları pozisyon için düşündükleri ücret aralığı ile ilgili adaylara bilgi vermez. Adayların ücret beklentilerini sorup karşılığında düşünülen maaş skalası hakkında bilgi vermemek iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Ücretlendirme sisteminin arkasında durabilen firmalar bu yönde tutuk davranışlar sergilemez. Ücret aralığı ile ilgili bilgi vermek istemeyen şirketler adayların beklentilerini sormamalıdır.
3-   Karmaşık başvuru sistemleri / değerlendirme araçları
Bitmek bilmeyen yazılı ya da online başvuru formları adayları genellikle usandırır. Daha mülakatlar başlamadan dolambaçlı başvuru / test süreçleriyle adayların enerjilerini tüketmek yanlıştır. Karmaşık görüşme süreçleri  nedeniyle bir çok firma bulabilecekleri en iyi adayları tanışma imkanı bulamadan kaybeder. Google, Facebook, Apple gibi öncü şirketlerin basit ve etkili başvuru süreçleri örnek alınabilir.
5 farklı yöneticinin 5 kere adayı ayrı ayrı davet ederek görüşmesi, görüşen yöneticilerin modern mülakat tekniklerinden bihaber olması adayları uzaklaştıran diğer faktörlerdendir.
4-   Adayların zamanına değer vermeyip, aynı nedenle adayları elemek:
Bir mülakata 20 dakika geç kalan bir adayla ilgili görüş çoğunlukla olumsuza döner. Peki adaylar şirketlere ulaştıklarında görüşmelere zamanında alınır mı? Bir çok kişi resepsiyonda beklemek durumunda bırakılır.
5-   Değişiklikleri adaylara bildirmemek:
Bir adaya kendisini bir tarihte arayıp bilgi vereceğinizi söylüyorsanız bunu yapmalısınız. İnsanlar verilen sözlerin tutulduğu, kendilerine saygı duyulan organizasyonlarda yer almak ister.
Şirketler şu anda krizin etkisiyle çok sayıda iyi adaya ulaşıyor. Rüzgar tersine döndüğünde bir çok şirketin aynı adayları hedefleyeceği unutulmamalıdır. Yarın işe almak isteyeceğiniz değerli bir adayı bugün kırarsanız gelecekteki ilişkinizi başlamadan bitirmiş olursunuz. Adaylara yönelik özensiz yaklaşımlar şirketinizin imajı  için zararlıdır. Bu davranışlarınız ileride ulaşmak isteyeceğiniz diğer adaylar tarafından duyulabilir.
Şirketler adaylara iş imkanları yaratırken adaylar da sözkonusu organizayonlara beyin güçlerini sunarlar. Şirketler iyi oyuncuları, kendi oyun alanlarından uzaklaştırmak istemiyorlarsa adaylara saygılı yaklaşmalarında yarar var.

Yorumlar kapatıldı.