Koşarak Gideceğiniz İşi Bulmanın 7 Yolu





Koşarak Gideceğiniz İşi Bulmanın 7 Yolu

İş değiştirmeyi düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Bir çok insan sizinle aynı fikre sahip. Yapılan bir araştırmaya göre çalışanların %15’i ortalama yılda bir kere iş değiştiriyor.
İnsanlar transfer olurken kendilerine genellikle şu soruları sorar: Yeni ünvanım ne olacak? Ücretim ne kadar artacak? Yan olanaklarım arasında şirket aracı / cep telefonu / prim olacak mı?
Bunların hepsi yanlış sorulardır. Mutlu olacağınız bir iş arıyorsanız kendinize daha farklı sorular sormanızda yarar var. Örneğin: Bir sonraki işim beni motive edecek mi? İşe giderken ayaklarım geri geri mi gidecek, yoksa işe koşarak mı gideceğim? Yeni görevim yaşama yönelik enerjimi artıracak mı? Yetenekli, beni geliştirecek, yarattığım katma değeri farkedecek bir yöneticiyle mi çalışacağım?
Aslında odaklanılması gereken sorular bunlardır. Çalışma temposu içinde karşılaşılması kaçınılmaz olan zorlu problemlerle, anormal stresli dönemlerle karşılaştığımızda gözümüz unvan ya da parayı görmeyebilir.
Transfer olmadan önce bir sonraki işinizin sizi mutlu edecek iş olduğundan emin olun. Bunu sağlamanız için işte size 7 temel aksiyon:
a)   Ayrılmaya karar verdiyseniz, gecikmeyin
Bugüne dek hiç şunu söyleyen biriyle karşılaştınız mı? : “İşimden geçen Haziran’da ayrıldım. Aslında hata ettim, keşke eski şirketimde biraz daha oyalansaydım”. İşlerinden istifa ederek ayrılan kişiler çoğunlukla “daha önce ayrılmalıydım” diye kendi kendilerine söylenirler.
Bir iş yerinde bir kaç sene çalışırsanız, çevrenizde bir “konfor alanı” oluşur. Bu alanın dışına çıkmaktan korkmayın. Rasyonel olarak düşündüğünüzde, sizce doğru olan ayrılmaksa –ki bunu en iyi siz bilebilirsiniz- aktif arayışa geçmenizin zamanı gelmiş demektir. Mutlu olmadığınız bir işte görev yapmayı ne kadar uzatırsanız zamanla enerjiniz ve özgüveniniz o kadar azalır.
b)   Doğru Yeni İşi Bulmak İçin Kendinize Zaman Tanıyın
Yeni iş arayışınızda “doğru iş” karşılaşacağınız ilk seçenek de olabilir, yirminci seçenek de. Arayışınızı özgürce sürdürebileceğiniz bir zaman dilimine ihtiyacınız olacak. Bu bakımdan ekonomik olarak zorda olduğunuz dönemlerde, farklı sebeplerle, kahramanca istifa edip bu özgürlüğünüzü kısıtlamayın.
c)   İşinizde Neden Hoşlanmadığınıza Değil, Neyi Sevdiğinize Odaklanın
İstifa edenlerin çoğu içinde bulundukları kötü bir durumdan uzaklaşmak için istifa eder. İş arama sürecinizde sadece kaçınmak istediklerinize odaklanmanız yeni işinizde mutlu olmanızı değil, yalnızca mutsuz olmamanızı garantiler. Bir işte mutlu olabilmek için sadece kaçındığınız “kötü” şeylerin olmaması yetmez, sizi mutlu edecek “iyi” şeylerin de olması gerekir.
“Beni işimde mutluluk verecek unsurları nasıl bulurum?” diyorsanız şu 3 adımı izleyin:
1)    Son işinizde mutlu olduğunuz anları hatırlamaya çalışın,
2)    Bu mutlu anları neyin / nelerin yarattığını düşünün,
3)    Son olarak gelecekte hangi koşullarda benzer mutlu anları yaşayabileceğinizi bir kenara not edin.
d)   Ücreti Bir Kenara Bırakın
Çoğu kişi daha fazla maaş elde ettiğinde daha mutlu olacağını düşünür. Bu kesinlikle yanlış bir inanıştır. Ücret yoluyla elde edeceğiniz motivasyon, sizi en fazla işinizde yaşayacağınız ilk sıkıntılı döneme kadar idare eder. Ücretle elde edilen motivasyon uzun süre korunması çok zordur.
Ekonomik ihtiyaçlarımızı, temelde hepimizin ücret için çalıştığı gerçeğini tabiiki göz ardı edemeyiz. Bununla birlikte kendinize şu soruyu sorun: Haftada 45-60 saat daha sıkıntılı, daha stresli, daha mutsuz bir işte çalışacaksam, maaşımda gerçekleşecek %25’lik artış beni ne kadar mutlu eder?
e)   İlgisiz Diğer Konuları da Unutun
Ünvan                          “Yeni işimde X Müdürü olacağım”
Yan Olanaklar                “Bana daha iyi bir araba verecekler”
 Statü                           “Yeni işimde 8 kişiyi yöneteceğim. Şu anki işimde bana sadece 5 kişi bağlı”
Çevresel Etkenler           “Bu yeni işe girdiğimde eşim / annem / kardeşim başarımdan etkilenecek”.
Bunların hiç biri yeni işinizde uzun süre mutlu olmanızı sağlamayacaktır. Herhangi birini aklınıza taktıysanız, süratle unutmanızda büyük yarar var.
f)    Mutlu Olmak İçin Çaba Sarfedin
İyi bir iş bulsanız da bulduğunuz yeni işi “harika” işe çevirmek sizin elinizdedir. Ofisinizde, masanızda oturarak yöneticilerinizin, çalışma arkadaşlarınızın gelip sizi mutlu etmek için uğraşmasını beklemeyin. Bunun hiç bir zaman olmayacağından emin olabilirsiniz. İşinizde sizi mutlu olmanızı sağlayan şeyleri belirlemek, bunları arkadaşlarınızla, yöneticinizle paylaşmak ve bu konuda çaba göstermek sizin sorumluluğunuzdur.
g)   Ekonomik Olarak Kendinize Hareket Alanı Yaratın
Kötü ve mutsuz bir işe katlanmak çok zordur. İş hayatındaki mutsuzluk, hayatınızın iş dışında kalan alanlarını da etkiler. İstediğiniz an işten ayrılabileceğinizi bilmek, hareket özgürlüğünüzün olduğunu hissetmek çaresizlik duygusuna kapılmanızı engeller. Bu özgürlük hissi, işinizde mutsuzsanız, durumu olduğundan daha kötü görmenizi önler. Bu nedenle ekonomik olarak özgür olmalısınız. İş değiştirmeyi, daha mutlu olacağınız işi aramayı düşünüyorsanız para biriktirmeye başlamanızın zamanı gelmiş demektir. Kenarda bir miktar paranızın olması size kımıldama, nefes alma şansı verir.
Özetlemek gerekirse, maaşı, yan olanakları, ünvanı, diğer faktörleri unutun. Yeni iş arayışınızda kendinize soracağınız tek soru şu olmalı: Nasıl bir iş beni mutlu eder? Karşılaştığım yeni rol mutlu olabileceğim bir rol mü?
Bu 7 adımı izleyerek işinizde mutlu olmaya, mutlu olacağınız işi bulmaya çalışın. Bu sayede hem işinizde daha başarılı olma hem de işinizden ve yaşamdan daha fazla keyif alma yolunda önemli bir adım atmış olursunuz.

Yorumlar kapatıldı.