Kariyer Hedefleriniz için 6 Tavsiye

Kariyer Hedefleriniz için 6 Tavsiye

Yapılan bir araştırmaya göre, insanların yarısından fazlası, yeni yılda uygulamaya karar verdikleri “çözüm”lerini ilk altı ayda terkediyor.
Eğer 2010’da kariyerinizi daha iyi hale getirmeyi istiyorsanız bu yönde bir “çözüm” kararı almanız önemli. Daha iyi bir kariyer için karar alan, bu yönde bir planlama yapan ve bu planları takip eden kişilerin yeni seçeneklere ulaşma şansının diğerlerine göre daha fazla olduğu ortadadır.
İşte size bu yönde bir plan oluşturabilmeniz yönünde yardımcı olabilecek 6 tavsiye:
1. Planlayın
İnsanların yeni yılda uygulamaya karar verdikleri ama bir türlü hayata geçiremedikleri bir çok “çözüm”leri olur. Bu çözümlerin uygulanamamasının önemli nedenlerinden biri “çözüm” kararlarının hızla, anlık heyecanlarla, planlama yapmaksızın alınmış olmasıdır.
Bunun yerine, aldığınız kararları dikkatlice, zaman ayırarak düşünün. Yeterince zaman ayırabilmek için, düşünmeye yeni yıl yaklaşmadan, yeni yılın bir iki hafta öncesinde başlayın. Kararınızla ilgili nasıl yol alacaksınız? Yıl içinde hangi adımları atacaksınız? Bu çözümü 2010’da uygulamak, kariyerinizi 2009’a göre nasıl daha iyi hale getirecek?
2. Mikro Hedefler Belirleyin
İş dünyasında hedef belirleme üzerine bir çok teori duyarsınız. Ben bu teorilerden SMART (Specific/Spesifik, Measureable/Ölçülebilir, Achievable/Ulaşılabilir, Relavant/İlgili, Time-Bound /Zamanlanabilir) hedef belirleme yöntemini beğeniyorum. Klasikleşmiş, eski bir yöntemdir. Bununla beraber, etkinliği gözlemlenmiş eski metotlar da bazen iyidir :-).
Örneğin “kariyerimi değiştireceğim” gibi fazla yüksek ve ne olduğu belirsiz bir hedef yerine, “bu sene uluslararası alanda önemli işler yapmış 10 firmayla görüşme yapacağım” gibi izlenebilir ve ölçülebilir bir hedef belirleyin.
Büyük hedeflerinizi küçük, yönetilebilir mikro hedeflere bölün. Bu sayede hem dikkatinizi ayrıntılara verme ve daha “taşınabilir yük”ler alma şansınız olur.
3. Bir “Yapılacaklar Listesi” Oluşturun
Yoğun günler yaşadığımızda ya da kendimizi bitkin hissettiğimizde ya gündelik işlerimizin bir kısmını hatta bazen kariyerimizle ilgili gelişim hedeflerimizi bir kenara bırakma eğiliminde oluruz. Bu durum hepimizin başına gelir. Bunu önlemenin ve hedef odaklı çalışmanın yöntemi her hafta bir “yapılacaklar listesi” oluşturmaktır.
Bir hedefinizi zamanında tamamlayamamış olsanız da tamamlayıncaya dek listenize eklemeye devam edin.
4. Kendinizi Ödüllendirin
Küçük ya da büyük bir hedefe ulaştığımızda, hissettiğimiz mutlulukla birlikte, bir sonraki hedefe ulaşma isteğinin yarattığı stresi de hissederiz. Bu stresle başa çıkabilmek için arada bir kendimizi ödüllendirmeliyiz. Arkadaşlarla iş çıkışı küçük organizasyonlar yapmak, haftasonları ilgi alanımıza giren konulara, aktivitelere zaman ayırmak bu anlamda yararlı olacaktır.
Yapılacak işler listelerinizi tamamlama yönünde enerji bulabilmek için bu ödüllere ihtiyacınız olacak.
5. Ailenizi ve Arkadaşlarınızı da bilgilendirin
Kariyerinizle ilgili yeni yıl kararınızı, bununla ilgili hedeflerinizi çevrenize duyurun. Yakınlarınızın bu kararınızı bilmelerinde fayda var. Size bu kararınızı hedeften uzaklaşırsanız hatırlatmalarını isteyin.
LinkedIn, Facebook, Xing, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde hedeflerinizi arkadaşlarınızla, network‘ünüzle paylaşın. Çevrenizdeki insanların sizi desteklemeleri, hedeflerinize ulaşmanız yönünde beklenti içinde olmaları işinizi kolaylaştırabilir.
6. Sonuçları Göz Önünde Bulundurun
Yıl içinde kararınızla ilgili motivasyonunuz düşerse, amacınıza ulaşma yönünde enerjiniz azalırsa yıl başında bu kararı neden aldığınızı hatırlayın. Aralık 2010’da hedefinize ulaştığınızda nasıl hissedeceğinizi hayal etmeye çalışın. Hedefinize ulaşamazsanız durumun kariyeriniz üzerinde yaratacağı etkiyi düşünün.
Kararınızı, hedeflerinizi ertelemeyi, bir süre bir kenara bırakmayı düşündüğünüzde, hayalinizi gerçekleştirdiğinizde olabilecek güzel gelişmeleri gözünüzün önüne getirin.
Kariyerinizle ilgili çözümünüz hayata geçtiğinde bu kararlılığınızın ve hedefe ulaşma yönündeki ısrarınızın eseri olacaktır.

Yorumlar kapatıldı.