CV’nizden Çıkarabileceğiniz 9 Şey

“Bulunmasa da olur” dediğiniz bilgileri CV’nizden  çıkarmanız önemlidir. Değersiz ayrıntıların, dikkat çekici verilerin önüne geçmesini önlemenin yollarından biri bu olabilir. Peki neleri özgeçmişinize dahil etmeyebilirsiniz?. İşte size 9 örnek:

1-   Fotoğrafınız
CV’nizi eline alan bir işe alımcı öncelikle iş deneyimlerinize, eğitiminize odaklanır. Mülakat davetiyle ilgili kararını bunlara göre verir. Fotoğrafınız belirleyici bir rol oynamaz. Hatta fotoğrafınız bazı işe alımcılarda önyargı oluşmasına bile yol açabilir
2-   Kendinizle İlgili Değerlendirmeleriniz
CV’nizin herhangi bir yerinde liderlik becerilerinizi, analitik düşünme yeteneğinizi, yenilikçi bakış açınızı kendi kendinize övdüğünüz kısımlar varsa bunları da çıkartın. Bu bilgilerin dikkate alınma ihtimali çok düşüktür.
3-   Hedef/ Amaç / “Objective” Kısmı
CV’nizde böyle bir bölüm varsa bu bölümü tamamen silin. “Objective”in başvurduğunuz rolle birebir örtüşmesi zordur. “Objective”inizin fazla ya da eksik kısımları CV’nizin yanlış değerlendirilmesine neden olabilir.
4-   Dördüncü – Beşinci Sayfalar
Uzun CV’lerin dikkatle incelenmesi zordur. Henüz bir kaç senelik bir deneyime sahipseniz CV’nizin uzunluğu 2 sayfayı geçmemeli. Tecrübeniz uzun yıllara dayanıyorsa bile deneyimlerinizi, önemli başarılarınızı 3-4 sayfada toparlamaya çalışın.
5-   MS Word’ü Kullanma Beceriniz
Buna hala özgeçmişinizde yer veriyorsanız çıkartmanızın zamanı geldi de geçiyor. Herkes Word’ü kullanabiliyor. MS Word, MS Outlook gibi uygulamalar beceri olmaktan çıktı.
6-   Referanslarınız
Referans araştırmaları işe alım süreçlerinin tekliften önceki son aşamasıdır. Bir mülakat öncesinde sizi ön plana taşıyacak olan referanslarınız değil iş deneyimlerinizdir.
7-   İlgi Alanlarınız / Hobileriniz
Aday olduğunuz rolle direkt bir ilgileri yoksa hobilerinizi belirtmenize gerek yoktur. Bir genel muhasebe rolüne adaysanız ve bir “Hobiler” başlığı açıp oraya “gitar çalmak, dalış yapmak” yazmanız sadece CV’nizi uzatmaya yarar.
8-   Önemsiz Ayrıntılar
İnsanlar CV hazırlarken emek verdikleri her işi CV’lerine ekleme eğiliminde olurlar. Ne varki işe alımla uğraşan kişilerin, değerlendirdikleri yüzlerce CV’nin ayrıntılarına hakim olmaları zordur. Özgeçmişinize çarpıcı verileri, deneyimleri, başarıları eklemeniz yeterli olur.
9-   Ekstra Dökümanlar
Sizden talep edilmedikçe aldığınız eğitimlerin sertifikalarını, TOEFL skorunuzun fotokopisini, referans mektuplarınızı CV’nizle birlikte göndermeyin. CV’siyle birlikte 10 sayfalık bir dökümantasyon gönderen adayın işe alım sürecini anlamadığı düşünülebilir.

Yorumlar kapatıldı.